marți, 26 februarie 2008

Johannis se primar pe viata. Doar impreuna putem sa ii dam "lovitura de gratie". SIBIENI TREZITI-VA


Articol preluat din SIBIU STANDARD


Johannis: "O greseala frecventa a fost propaganda anti-Johannis!"
SIBIU STANDARD : Eveniment - 27 Februarie 2008
Primarul Klaus Johannis ii atentioneaza pe posibilii contracandidati sa aiba grija la ce mesaj vor transmite in campanie. In proportie de 80 la suta, contracandidatii primarului, incepand din 2000 sunt inexistenti acum din punct de vedere politic
.................
Rep.: Ce se intampla cu banii pentru aeroportul Sibiu?
K.J.: Nu stiu ce se intampla. Noi am luat act de promisiunile guvernului de a ne ajuta in continuare, dar am inteles ca nu exista posibilitatea de a ne da restul banilor, drept pentru care trebuie sa luam un credit sa platim facturile.

Rep.: Ajungem la pragul maximal de indatorare publica?
K.J.: Nu. Municipiul Sibiu, nu.

Rep.: Judetul?
K.J.: La judet trebuie facut un calcul exact si de asta modificam acum hotararile de consilii si vom merge pe un credit.

Rep.: Ce nivel de impozitare va fi in Sibiul anului 2009? Se vor mari impozitele din cauza imprumuturilor?
K.J.: In niciun caz nu se vor mari impozitele. Poate ar fi fost nevoie sa se majoreze un pic impozitele, dar nu din cauza imprumuturilor, ci din cauza inflatiei. Avem taxele si impozitele la un nivel ca si cum nu ar exista inflatie. Dar cel putin de cand sunt eu la primarie, am majorat foarte putin impozitele la persoanele fizice si nu am de gand nici acum sa schimb aceasta politica.

Rep.: Cat de mult v-au ajutat partidele care s-au aflat la guvernare?
K.J.: Ne-am descurcat cu toate partidele si cu toate guvernele, cum si in viitor o voi face daca voi mai fi pe aici. Nu consider ca trebuie stricata o relatie, sau nu trebuie incheiata o relatie cu un guvern. Pentru municipalitate este important sa aiba o relatie buna, pentru a construi ceva.

Rep.: In ce relatii sunteti cu actualul guvern?
K.J.: Bune. Putin tensionate, pentru ca ne-am bazat pe acesti bani pentru aeroport.

Rep.: Ati reprosat cuiva ca nu ati primit acesti bani?
K.J.: Nu am reprosat nimanui, nimic, dar am avut discutii sa fim ajutati cu aeroportul.

Rep.: Credeti in teoriile conform carora Sibiu este vaduvit in relatiile organizatiilor de aici cu centrul, din cauza ca sibienii voteaza altceva, respectiv FDGR?
K.J.: Este o problema politica care exista si nu trebuie neglijata. Niciunul dintre partidele mari nu are un numar insemnat de voturi si din acest motiv oricare partid are o reprezentare mai mica in Sibiu, decat in alte orase similare.

Rep.: Ati spus despre ministrul Ludovic Orban ca aveti incredere in el, in ce priveste inceperea lucrarilor la centura. Va mai pastrati increderea?
K.J.: Eu sper sa avem un contract si o firma care sa execute centura inca din anul acesta. Nu am semnale noi, deci nu as avea ce sa spun nimic nou, fata de ce am discutat acum o luna, sau acum doua luni.

Rep.: Aveti o relatie mai buna acum cu Guvernul Tariceanu, decat cu Guvernul Nastase?
K.J.: Da. Luam patru ani de guvernare, tragem linie si vedem ce avem de la guvern pentru municipiul Sibiu. In ultimii ani, Sibiul a avut un sprijin substantial, chiar daca nu atata, cat ne-am fi asteptat sau atata cat am discutat. Insa este o evidenta ca Sibiul a beneficiat foarte mult pentru Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana.

Rep.: Credeti in sondaje?
K.J.: Sunt bune. Nu trebuie luate la absolut si nu trebuie scoase din context. Ele te pot ajuta pentru a previziona. Noi de la forum nu am comandat si probabil ca nu vom comanda. Si data trecuta s-a vazut ca sunt foarte relative si nu reusesc sa redea realitatea.

Rep.: In sondaje se spune ca ati fi cotat cu 90%.
K.J.: Mi se pare exagerat.

Rep.: La cat va asteptati?
K.J.: Nu vreau sa spun la cat ma astept, dar cred ca rezultatul din 2004 a fost o extrema. Mai mult de atat, nu cred ca se poate. Daca va mai amintiti in 2004, Forumul a fost scontat in sondaje cu 30, 40 la suta si a obtinut la alegeri aproape 70. De aceea spun ca marja este mult mai mare, decat marja de eroare.

Rep.: Ipotetic vorbind, cum ati actiona in cazul in care ati avea contracandidat cotat cu 90%?
K.J.: Nu pot sa va raspund ipotetic, pot sa va dau doar exemplul propriei experiente din 2000, cand am intrat in competitie ca un outsider total. Si rezultatul a fost destul de bun. In politica este ca si in sport, daca nu exista competitori, nu mai exista nici competitie.

Rep.: Aproape toti contracandidatii dumneavoastra sunt morti din punct de vedere politic. Cu ce au gresit?
K.J.: O greseala frecventa a fost de a incerca o propaganda anti-Johannis si de a incerca o propaganada pe proiectele initiate de mine.

Rep.: Exista si exemplele Tuluc si Fabinni care nu au intrat in Consiliul Local, desi aveau mandat...
K.J.: Pe Fabinni nu l-as socoti aici, pentru ca nu mi-a fost contracandidat. S-a hotarat doar la un moment dat sa nu fie promovat in Consiliu. Altii au avut impresia ca au avut o cota foarte buna, pe care nu au avut-o

Rep.: Ati avut vreodata de gand sa inregistrati brandul Johannis?
K.J.: Nu cred ca este un brand care se poate inregistra.

Rep.: Vinde. Cel putin in presa, orice articol in care apare acest nume se citeste. K.J.: E bine pentru media, va rog folositi aceasta oportunitate.

Rep.: O sa reactivati site-ul www.klausjohannis.com?
K.J.: E posibil.

Rep.: Ce ati prefera, parlamentari sibieni, sau parlamentari din Bucuresti?
K.J.: Aici am o parere foarte clara, dar nu as vrea sa exemplific. Sibiul ar trebui sa fie reprezentat de sibieni. Daca partidele au alte optiuni pe care si le discuta si daca au alte strategii, eu imi doresc parlamentari sibieni, este foarte clar.

Rep.: Este posibil sa fiti atacat in campanie pentru cartierele marginase. Cum veti reactiona?
K.J.: Acum chiar daca sunt cotat cu rezultate bune, in sondaje, nu cred ca este bine sa fiu eu cel care da retete adversarilor politici, asa ca ma abtin.

Rep.: Ce se intampla cu Selimbarul? Va deveni un cartier al Sibiului?
K.J.: In viitor da, dar nu in viitorul apropiat. Selimbarul este de facto un cartier al Sibiului. Sa devina un cartier al Sibiului si in termenul administrativ este o procedura care dupa mine ar putea dura si 10 ani.

Rep.: Ati facut economie cu panourile solare montate pe acoperis?
K.J.: Nu sunt panouri solare sunt pentru apa calda. Este o investitei insemnata si nu cred ca se poate generaliza, se amortizeaza in 10, 15 ani.

Rep.: Ati auzit ceva de Liverpool?
K.J.: Nu. Liverpool a venit cu un proiect cam prafuit, sincer. Mizeaza pe ce a fost, pe vechi. Este o abordare, care, ma rog, fiecare si-o contruieste cum doreste. Noi am fost un pic mai curajosi, noi am prezentat si alte alternative si spectacole din alte domenii chiar foarte actuale, iar mixul a fost bun.

Mii de locuinte in Sibiu

Rep.: Vi s-a reprosat ca v-ati ocupat in 2007 prea mult de cultura si mai putin de economie? Mai este loc de investitori in Sibiu?
K.J.: Nu am neglijat acest aspect. A fost evident sa ma ocup intr-un an cultural de cultura, mai putin de latura de esenta culturala si mai mult de organizare si de coordonare. In Sibiu, nu au mai venit atatia investitori din doua motive: o data ca nu mai sunt terenuri disponibile si a doua ca primaria nu mai are ce terenuri sa ofere, iar persoanele fizice ofera terenuri scumpe.

Rep.: In Sibiu, somajul este aproape de zero, ce faceti pentru a aduce mai multa forta de munca?
K.J.: Locurile de munca din industrie sunt mai stabile decat cele din servicii. Este clar ca trebuie sa atragem forta de munca din alta parte. Cel putin din cate am discutat la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an cu dezvoltatori si investitori, vor aparea mii de locuinte in Sibiu. Aparand o oferta asa de mare pe piata imobilaira, automat preturile vor fi mai mici.

Cainii vagabonzi

Rep.: Ce se intampla cu problema cainilor vagabonzi din Sibiu?
K.J.: Asa se intampla intotdeauna cand plec cateva zile, apar niste discutii pe care nu le opreste nimeni. Problema este sub control. Se stie ca in Sibiu, de caini se ocupa DPC, si am dat dispozitie sa se mearga pe lege. Cainii care sunt prinsi, sunt sterilizati si li se da drumul. Nu cred ca mai este o solutie sa-i prindem si sa-i omoram. Dar sa prindem cainii si sa-i sterilizam este o solutie care in cativa ani va duce la disparitia lor. Mai ales daca si reusim, mai ales cu ajutorul media, sa-i convingem pe sibieni sa-i mai adoptam.

Rep.: Dumneavoastra ati adoptat vreun caine?
K.J.: Nu. Mie imi plac pisicile. Eu nu as adopta un caine, dar asta nu inseamna ca nu sunt altii care ar putea sa o faca. Sunt foarte multi iubitori de caini care poate asteapta doar un impuls.

Sibiu, patrimoniu Unesco

Rep.: Va deveni Sibiul parte al patrimoniului Unesco?
K.J.: Dupa cum am spus la vremea respectiva, avem sanse putine, din cauza numarului mare de orase. Din pacate am avut dreptate si solicitarea noastra nu a fost refuzata, ci a fost amanata. Noi incercam sa revigoram aplicatia. Poate vom face un lobby mai bun si vom reusi

Rep.: Se spune ca noile constructii sunt de vina pentru amanare.
K.J.: Intotdeauna se vehiculeaza multe idei. Nu este nicio problema legata de noile constructii sau de vechile constructii. Problema este aceasta ca nu am avut un lobby suficient de puternic. Suntem una din sutele de aplicatii care se trateaza dupa criteriile realizate de ei. Este o organizatie mondiala, care are aplicatii din America de Nord si din America de Sud pana in Oceania si nu sunt super-impresionati de un oras medieval din centrul Romaniei.

de Alin Bratu

3 comentarii:

Anonim spunea...

Iti dorec puscarie placuta...... JOS CU TINE

Carti fara pret spunea...

Iohannis sau cultul personalitatii ... cititi in MAZEMANIA

Anonim spunea...

baga nasul si la www.daciiliberi.ro sa vezi bataie pe sas si acolo!